Panettone - hét Italiaanse kerstgeschenk
In heel Italië zie je rond Kerstmis de mensen lopen met panettoni in vele formaten en vaak fraai verpakt. Italianen geven ze graag aan elkaar cadeau, de panettone is daarmee dan ook hét Italiaanse kerstgeschenk.
De panettone wordt vaak gecombineerd met een fles spumante, zoals onze Festa, een Moscato d’Asti. Een heerlijke combinatie voor medewerkers, vrienden, buren of familie.
De traditie
Panettone is al eeuwen het traditionele kerstgebak van Milaan, het is een rond brood met daarin zachte sukade en rozijnen. Het heeft een boterachtige smaak en een lichte structuur. Het woord panettone komt uit het Milanese dialect. Letterlijk betekent panettone 'groot brood'. Het recept dat tegenwoordig nog steeds wordt gebruikt stamt al uit de 15e eeuw, toen Hertog Ludovico il Moro de scepter in Milaan zwaaide. Al snel veroverde het heel Lombardije en tegenwoordig is de panettone in heel Italië met kerst niet meer weg te denken.
De panettone wordt bijna nooit thuis gemaakt, aangezien het rijzen erg bewerkelijk en tijdrovend is. Bovendien worden de panettoni vaak prachtig verpakt, wat bijdraagt aan de feestelijkheid. Panettone is lekker bij het kerstontbijt, in de namiddag met een glas spumante (Moscato d'Asti) of als afsluiting van je kerstdiner. En heb je over, bewaar dat dan tot 3 februari, de dag van San Biagio, de heilige die ervoor zorgt dat je de rest van het jaar tegen keelpijn beschermd bent…
De beste kwaliteit, direct uit Italië!
In 1932 maakte Vincenzo Bonifanti in zijn bakkerswinkel zijn eerste variant op de klassieke panettone, namelijk met de lokale 'Langhe' hazelnoten bovenop. Dat was het begin van een rijke geschiedenis, waarbij Piemontese tradities met het vakmanschap samenkwamen.
Wat maakt de panettone van Bonifanti zo lekker?
- Bonifanti werkt alleen maar met natuurlijk zuurdesem-moedergist welke al vele jaren in stand wordt gehouden in een aparte gistkamer
- De panettone bevat alleen echt fruit, gekonfijt met suiker en bewaard in citroensap. Dus zonder kunstmatige toevoegingen die bij andere producenten over het algemeen wel worden gebruikt. Dit houdt het gekonfijte fruit zacht en op smaak
- Bonifanti maakt zoveel mogelijk gebruik van lokale ingrediënten, zoals overheerlijke Langhe-hazelnoten
- Het productieproces duurt drie dagen waarbij de natuurlijke tijd wordt genomen voor zowel het rijzen als het afkoelen. De temperatuur wordt niet op een geforceerde manier naar beneden gebracht. Neemt meer tijd in beslag, maar verbetert de structuur en de smaak
- Een Bonifanti panettone is licht en goed verteerbaar dankzij de karaktereigenschappen van het natuurlijke zuurdesem-moedergist
- Alle panettoni worden aan strenge kwaliteitseisen onderworpen en zorgvuldig met de hand verpakt
The Great Taste Award
De combinatie van traditie en vakmanschap resulteert al jaren in diverse prijzen in diverse categorieën. Het juryrapport van 2023 van The Great Taste Award in Londen: "De smakelijke geur van de klassieke panettone van Bonifanti trok al van verre de aandacht en de gesuikerde hazelnootlaag is een geniaal idee om de lichte, zachte smaak nog meer te laten uitkomen".
Verpakking
Alle panettoni worden zorgvuldig met de hand van een fraaie verpakking voorzien en worden geleverd in combinatie met een bijpassende papieren tas en een feestelijke kaart met achtergrondinformatie.
Direct uit Italië!
Panettone-shop importeert de panettone direct uit Italië. Vandaar dat we uitstekende kwaliteit tegen de scherpste prijs kunnen bieden.
SHOP - assortiment panettone >
Panettone als relatiegeschenk >